Powered by Smartsupp

Akár 700 különböző baktérium!

2021.09.02

Ezért fontos a tiszta autó!


A brit B&O szupermarket-hálózat tanulmánya szerint az autók kormánykerekén, váltókarján és háttámláin akár 700 különböző baktérium, 42 baktérium/négyzetcentiméter sűrűséggel tanyázhat. Ez az érték főként annak tükrében ijesztő, hogy a britek szerint nyilvános WC-ikben is mindössze 6,45 a károkozók előbbi aránya. A naponta többször végigtapogatott beltéri elemek, vagy a tömegközlekedési eszközök, orvosi várótermek székei után az utasok ruhájával érintkező ülések kiváló élőhelyek a baktériumok számára - kiváltképp, ha azok a természetes bőrrel burkoltak és főként, ha időnként még az autóban étkezésből származó morzsák is éltetik őket.

Ezért aztán Ron Cutler, a londoni Queen Mary University orvos-biológiai igazgatója szerint kiemelten fontos, hogy mindenki rendszeresen tisztítsa autójának belterét!
Az angol közvélemény-kutatás szerint minden harmadik autós elismerte, hogy évente legfeljebb egyszer foglalkozik autótakarítással, 10 százalék pedig bevallotta, sosem gondolt még erre. A tanulmány szerint a csomagtér még az utastérnél is több károkozót tartalmazhat, hiszen oda akár a pályaudvarokon végiggördített bőröndök és egyéb fokozottan koszos holmik is bekerülhetnek, így ott a négyzetcentiméterenkénti baktériumarány az ezret is elérheti, amennyiben ott esetleg állatokat, például kutyákat is rendszeresen szállítanak.

Az autó takarítása természetesen nem csak egészségügyi szempontból fontos, a gusztusosabb, illatosan tiszta autóban utazni is sokkal kellemesebb és eladáskor is jelentős értéknövelő a tiszta beltér. Nem csak az új vásárlónak, magunknak is érdemes megadni azt az örömöt, hogy mindig újszerű autóban utazhassunk.