Powered by Smartsupp

Itt a tél! Védjük autónkat a fagy ellen!

2022.11.28

Kedves olvasóim eltelt egy kis idő mióta nem jelentkeztem. Köszönet mindazoknak akik az elmúlt időben felkeresték kozmetikánkat! Decemberben is van még pár szabad hely, a múlt évből tanulva érdemes minél előbb időpontot foglalni az ünnepek előtti időszakra.

Ez az írás azonban most nem erről fog szólni... Mai rohanó világunkban nem mindig jut idő szeretett autónkra, és annak téli felkészítésére. Ebben szeretnék segíteni és jó néhány praktikát leírni. Gorcső alá vesszük a tél legkellemetlenebb momentumait. Autónk igényli a törődést és bizony meghálálja azt, épp ezért  fontos, hogy a következő dolgokra figyeljünk:

Jégoldó: kellemetlen tud lenni mikor reggelente a legnagyobb rohanás közepette egy teljesen lefagyott szélvédővel találkozunk. Sajnos itt nagyot lehet hibázni. Soha ne kaparjuk az autót FÉM! kaparóval, hiszen visszafordíthatatlan károkat tudunk létrehozni vele. Esti órákban fényben megláthatjuk azt a rengeteg karcot amit ezzel tudunk okozni. Sajnos ezek már 100 százalékosan nem tüntethetők el. Kaphatók kifejezetten erre a célra szolgáló jégoldó spray-ek is. Azonban van még egy kíméletesebb módja a fagyott szélvédő elleni védelemnek. Szélvédőre is kaphatók már olyan bevonatok ami a lefagyás ellen védenek, számtalan verzió elérhető már az 1-2 hónapon át tartó védelemtől egészen az 1 éven át tartó védelemig. Itt fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a szélvédő nem fog lefagyni, hanem azt, hogy rettentő gyorsan eltávolítható lesz a lefagyott réteg.

Zároldó: Ezeknek a használata megelőzi a zár lefagyását. Itt a fagy a régebbi kulcssal nyíló autótípusoknál jelenthet kisebb-nagyobb fennakadásokat. Ilyenkor egész egyszerűen a zárba kell fújni a spray-t és pár perc múlva nyílni fog a lefagyott ajtó, vagy tanksapka.

Hó réteg: Bizony előfordulhat, hogy ezen a télen is belecsöppenünk egy nagyobb havazásba és akár 30 centiméteres réteg is kerülhet az autóra. Itt mindenképpen kíméletes eszközzel söpörjük le az autóról a nagyobb hó réteget. Itt is a megelőzésről írnék pár szót és egy tévhitet szeretnék eloszlatni. Amennyiben autónk polírozva van és valamilyen bevonat réteggel van ellátva, akkor nagy esélyünk van rá, hogy a teljes réteget egyetlen kéz mozdulattal le tudjuk csúsztatni autónk karosszériájáról. Tehát kedves olvasó, autót nem csak nyáron érdemes políroztatni hanem bizony télen is!

Akkumulátor: Régebbi típusoknál itt sem árt ellenőrizni a vizet, és szükségszerűen desztillált vízzel feltölteni. Újabb típusoknál a vizet, már egy zselés anyaggal helyettesítették itt nincs teendőnk, de nem árt beszerezni egy akkumulátor töltőt vagy egy bika kábelt.

Fagyálló és szélvédőmosó folyadék ellenőrzése: Nem tulajdonítunk nagy jelentőséget ezeknek a dolgoknak a motortérben, mivel a motorháztető csukva van így nincs szem előtt. Pedig bizony nagy galibát tud okozni a nem megfelelő hőmérséklet vagy a nem elegendő folyadék szint. Műhelyünkben kérésre ellenőrizzük és szükségszerűen után töltjük ezeket!

Gumik ellenőrzése: Mikor eljön a november talán ez az a időpont ami mindannyiunk naptárába fel van jegyezve. Mikor a kinti hőmérséklet már tartósan 7 fok alá esik nem árt a nyári gumik cseréje télire. Bízzunk a szakemberekben, ellenőrizni fogják a cserés gumik és felnik állapotát.

Ezekből a példákból is kiderül, hogy autónk védelme nagyon fontos télen is. A latyakos, hó kásás utak és a só szórása bizony nyomot hagy a karosszérián. Érdemes ezeket felkészülve várni. Amennyiben nem engedi meg ebben a gazdasági helyzetben a büdzsé az autó polírozását, akkor érdemes egy rövidtávú védelmet választani, már egy pár hónapon át tartó wax is remek választás lehet autónk védelme érdekében. Épp ezért decemberben akciósan juthatsz hozzá műhelyünben! Külső-belső tisztítás mellé féláron 5000 forinttól megkaphatsz egy 3 hónapon át tartó wax réteget.

Köszönöm, hogy blogomat elolvastad és velem együtt várd te is felkészülve a telet!

Kozmetikánk előre foglalás esetén két ünnep között is nyitva lesz.

Kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak!

Baráti üdvözlettel:

Rácz Roland