Powered by Smartsupp

Mitől 3 nap egy teljes polír?

2021.10.12

Ez a blog bejegyzés azért született meg, hogy eloszlassak néhány rossz feltételezést az autók polírozása körül. Egy autó teljes polírozása rettentő idő igényes folyamat. Nagyban függ attól hogy mit szeretne a kedves tulaj. Egy polírozás több célból is készülhet. Ezek közül sorolok fel párat:

Frissítő polír:

Itt nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani a karceltávolításnak. lényege, hogy az autó csillogóbb, fényesebb legyen és az egy lépcsős pasztáktól elvárható szintig vízlepergető hatású legyen. ehhez nem szokás külön bevonatot kapcsolni, mert egy csillogó de karcos felületen nem mutat jól egy wax vagy akár egy kerámia bevonat. Továbbá nem is fog úgy tapadni a felületre ahogy az elvárható lenne. Ezek a bevonatok csak megfelelően előkészített felületen tapadnak meg.

2 lépcsős polír:

Amikor 2 lépcsőben polírozunk akkor általában egy durva úgynevezett vágó pasztát alkalmazunk és egy fényesítő pasztát. Ennek a kettő pasztának a kombinációjával azt érjük el, hogy a felületről a nagyobb karcokból el tudunk venni illetve a kicsi karcok egy bizonyos része eltűnik. Átlagban nézve a karcok 60-65% megszűnik. Amikor egy autó még viszonylag újnak mondható tehát nincs benne több, pár ezer kilométernél akkor általában elég a 2 lépcsős polírozás is. Tapasztalataim szerint itt is inkább a világos színekre mondható ez el. Itt már lehet hozzá kapcsolni egy kerámia vagy egy sealant védelmet is. Az új autókat a védelem miatt érdemes felpolíroztatni.

3 lépcsős vagy korrekciós polír:

A polírozó szakma csúcsa, természetesen ez a legnehezebb feladat. Itt alkalmazunk egy vágó pasztát utána egy finomabb szerkezetű polír pasztát aztán végül egy fényesítő pasztát ami lehet akár carnauba tartalmú is. Mit is jelent egy korrekciózás a festett felületen? Nem mást mint az összes karcot (természetesen amit a lakk réteg enged) eltávolítani. Itt néhány helyen vizes csiszolással is be lehet avatkozni a maximális eltávolítás miatt. Fontos megjegyezni hogy ezt mindenképpen szakértő végezze! Ha nagyon durva papírral vágunk bele akkor vissza fordíthatatlan károkat okozhatunk.

Fontos tudni hogy minden esetben az előkészítésnél teljesen zsírtalanítani kell a felületet illetve csak mikroszálas külön erre a célra készített polír rongyokat használhatunk. Egy átlagos autónál legalább 5-6 de van hogy ennél jóval több rongyot is elfogunk használni. Én az otthoni polírozást csak az első lépcsős fázisig ajánlom, mert az a paszta még nem vékonyítja el a lakk réteget. A többinél kell megfelelő szakmai tudás és tapasztalat is ahhoz hogy az anyagok tényleg addig kitartsanak ahogy az rájuk van írva. Ha kedvet kaptál és te is szeretnéd autód fényezését felújítani műhelyünkben várunk téged. Addig is tekintsd meg referenciáinkat.