Powered by Smartsupp

Tudtad!? Miért érdemes tisztán tartani az autót?

2023.02.19

Szia Kedves Olvasó!

Megint eltelt pár hónap mióta nem jelentkeztem. Eljött az idő, hogy ismét beszéljünk valamiről, ami ha nem teszünk ellene megkeserítheti a mindennapi életünket is. Talán furán hangozhat,  hogy épp egy autókozmetikus hívja fel a figyelmet az egészséges életre, de van itt valami ami rettentően káros is lehet. Ez pedig a por! Nagyon sok autóval a hátam mögött úgy gondolom valós problémára szeretném felhívni a figyelmet.

Városi legenda szerint a házipor lényegében a levedlett bőrünk, de ez nem teljesen fedi a valóságot. Valóban folyamatosan észrevétlenül vedlünk, ami összességében másfél gramm elhalt bőrsejt et (ami számszerűsítve 30-40 ezer! részecske) jelent naponta, de igazából nem csak ez telepszik az autónk műszerfalára. Bár valóban hozzátesz az autónkban megjelenő porhoz, sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a bőrünkön élő mikroorganizmusok, gombák és atkák is, amelyek a porallergiáért felelnek. Aki az orvosok által porallergiásnak nyilvánított, az nagy valószínűséggel a poratka ürülékére allergiás.

Még mielőtt egyből futnál mosakodni azért megjegyeznénk ez egy természetes folyamat, ami csak annyit bizonyít, hogy a tápláléklánc ott is létezik ahol nem is gondolnánk. A porban még megtalálhatók lehetnek: talajrészecskék, ásványi anyagok, állati eredetű szőr, haj és köröm/karom darabkái, virágpor és egyéb növényi részecskék, a ruháról és egyéb textíliákról leváló szálacskák, ételmaradék, elpusztult rovarok illetve azok testrészei, pókháló valamint élő rovarok ürüléke. Tehát sok minden összetevőből áll a por. Jusson eszedbe ez, mikor az autódban ülsz ami amúgy is egy zárt tér. Egészségünk érdekében is fontos a tisztán tartás. Ne felejtsük el, hogy a pollenszűrő csak a külső szennyező anyagok bejutását gátolja meg, és nem azokat amiket mi magunk viszünk be.

Egy brit egyetem kutatói megállapították, hogy az autók nagyobb baktériumtanyák még a toalettnél is. Meglepő eredményekkel is szolgált a vizsgálatuk. Egy átlagos toalettnél is koszosabb lehet egy autó - derült ki a birminghami Aston Egyetem biológiatudományi kutatóinak legújabb tanulmányából, amit a Carscoops szemlézett. A vizsgálathoz két vécéből és öt autóból vettek mintákat, utóbbiak közül az egyik csupán kétéves volt. A kutatás során bebizonyosodott, hogy a vizsgált járművek mindegyikében találtak székletbaktériumot, ami azért is aggasztó, mert a legtöbb ember autóval intézi az élelmiszerbeszerzést - sőt, számos esetben az autóban is esznek. Legtöbb székletbaktérium - kevésbé meglepő módon - a vezetőülésen lelhető fel, az autó legpiszkosabb részének mégis a csomagtartó számít, ahol 1425 baktériumot derítettek fel. 649-cel a vezetőülés követi a második helyen, majd a váltó (407 baktérium), a hátsó ülés (323 baktérium) és a műszerfal (317 baktérium) következik a sorban. Kutatók megállapították azt is, hogy minél öregebb egy jármű, annál több baktérium melegágyául szolgál. Egyikük megjegyezte, hogy mindezek ellenére nem kell túlságosan aggódni, de az embereknek "figyelniük kell arra, hogy nem minden szennyeződés látható számunkra", egyúttal nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük autóik tisztán tartásáért.

Köszönöm hogy blogomat elolvastad, remélem hogy tetszett a tartalom. Hamarosan újra jelentkezem.

Köszönettel és Tisztelettel:

Rácz Roland